Wijnfavorieten.be

Nieuwsbericht

« Terug

Aardschok treft ook Chileense wijnindustrie

Iedereen weet natuurlijk van de verwoestende aardbeving in Chili.Deze aardschok trof niet enkel de huizen, maar ook de  wijnindustrie is niet zo bestand tegen dit soort gebeurtenissen (stock op flessen zijn fragiel, de vaten kunnen uit hun houders rollen en/of scheuren, of zelfs poten van de opslagtanks breken). Het totale plaatje is misschien nog niet volledig duidelijk, maar één ding is zeker: Chili gaat een moeilijk wijnjaar tegemoet. 

De regio's die het dichtst bij het epicentrum bevinden (Curricó en Maule Valley) zijn natuurlijk het zwaarst getroffen. Miljoenen liters wijn zijn daar verloren gegaan, maar ook vernieling van labo's en guesthouses worden gerapporteerd. Maar zelfs een stuk noordelijker - tot in Rapel Valley en Maipo Valley toe - is er sprake van schade.

Maart is de oogstperiode in Chili, de timing kon dus niet slechter.   Doordat ook de elektriciteitsvoorziening in veel gebieden totaal ontregeld is, maakt het voor veel wineries heel moeilijk om hun recente druivenoogst op normale manier te verwerken. Er is geen elektriciteit om te persen, te ventileren, te koelen. Tel daarbij nog de toenemende schaarste aan brandstof of het feit dat de Noord-Zuid as doorgeknipt is en het plaatje wordt duidelijk: het zal nog jaren duren alvorens de Chileense wijnindustrie deze klap te boven komt.