Wijnfavorieten.be

Nieuwsbericht

« Terug

Domaine Brescou - Terra Vitis accreditatie

Domaine Brescou is een wijnhuis in de Herault (Languedoc) dat we op onze wijntrip in 2009 hebben leren kennen en sindsdien hebben wij een deel van hun gamma, denk maar aan de Mosaïque, in ons aanbod opgenomen. In december hebben wij het nieuws van hen ontvangen dat zij volledig Terra Vitis geaccrediteerd zijn.

Voor diegenen die willen proeven wat hiervanhet resultaat is hebben wij een proefpakket van Brescou samengesteld.

 

Terra Vitis is een Franse nationale federatie van boeren,coöperaties, wijnhandelaren en autoriteiten op het gebied van landbouw en milieu.

Terra Vitis draagt in de wijnbouw de “culture raisonnée” uit; de “production viticole raisonnée”, ofwel het bedrijven van wijnbouw met respect voor het milieu en de natuur. Het gaat hierbij om verstandige, fatsoenlijke wijnbouw.

De doelstelling van deze wijnbouw is de verschillende productiefactoren te integreren om zo het best mogelijke resultaat te behalen zonder de kwaliteit van het product of de natuurlijke rijkdommen te beschadigen.

In een “Cahier des charges” staan de voorwaarden beschreven voor een “oenologische wijnbouw”, waaraan elke wijnboer, die lid wil worden van Terra Vitis, verplicht is te voldoen. Elk jaar worden deze in samenwerking met de boeren door de federatie aan de laatste inzichten aangepast.

In het “Cahier” staan uitgebreide eisen voor:

 

  • Respect voor natuur en milieu
  • Betere arbeidsomstandigheden en veiligheid voor werknemers
  • Veilig en gezond voedsel
  • Goede hygiëne
  • Technische ontwikkeling
  • Kwaliteit van de wijnen
  • Controle op en beschrijving van alle gebruikte methoden en materialen.

Door een strenge controle van de wijngaard (de wijnstok) tot aan de kelder(de botteling) ,dus op productiemethoden en techniek, wordt gestreefd naar een kwaliteitsproduct met respect voor het milieu. Hierdoor ontstaan prachtige, zuivere wijnen.