Wijnfavorieten.be

Nieuwsbericht

« Terug

Nieuws voor 2012

Bij het begin van het jaar, geven we traditioneel een beknopt overzicht uit  de verschillende wijnregio's.

 

Argentinië - Kleinere oogst 2012

 Eerste ramingen doen vermoeden dat de oogst in Argentinië dit jaar circa 2,5 miljoen ton zal bedragen. Dat betekent een daling van zo´n 10% ten opzichte van 2011. Mendoza, met afstand het belangrijkste Argentijnse wijngebied, zal op 1,87 miljoen ton uitkomen, wat 4 % minder is (voornamlijk ten gevolge van hagelschade).  De grootste klap heeft het op een na grootste gebied San Juan te verduren gekregen. Daar is de terugval 23% in vergelijking met vorig jaar. De reden: late nachtvorst en een verstoorde bloei.

 

Australië -  Optimisme bij begin oogst 2012

 Op 11 januari is de Australische wijnoogst 2012 van start gegaan met het plukken van druiven voor mousserende wijn in de Swan Valley in Western Australia. De verwachtingen voor de rest van de oogst zijn daar zeer positief, zowel wat betreft kwaliteit als kwantiteit. In februari zal blijken of dat optimisme terecht is geweest. Ook in Riverland, in South Australia, is de pluk inmiddels aan de gang. Hier is een deel van de oogst door nat weer verloren gegaan. Wel hoopt men dat mede door een wat kleiner volume de prijzen zich weer zullen herstellen. Afgelopen jaar werd in dat opzicht namelijk een diepterecord gevestigd.

 

Frankrijk - Challenge Millésime Bio 2012

Voorafgaand aan de beurs Millésime Bio in Montpellier is het concours Challenge Millésime Bio gehouden. De jury beoordeelde daarbij 834 proefmonsters en bekroonde er 82 met brons, 112 met zilver, 55 met goud en 4 met goud plus een speciale vermelding. Grote winnaar was de Spaanse producent Albet i Noya met driemaal goud.

 

Frankrijk - Pays d´Oc populair in China

Chinezen drinken niet alleen maar peperdure crus classés uit Bordeaux. Goede tweede onder de naar China uitgevoerde Franse wijnen zijn die met de IGP Pays d´Oc. Ook in 2011 waren de groeicijfers weer indrukwekkend met bijna de helft meer volume dan in 2010 en, belangrijker nog, bijna een verdubbeling in waarde. China is daarmee de op vier na belangrijkste buitenlandse markt.

 

VS - Nieuwe AVA´s

 De afgelopen maanden zijn er in het westen enkele nieuwe AVA´s bijgekomen en zijn de grenzen van een bekende al bestaande AVA aanzienlijk verlegd.Een nieuwe naam in Washington State is die Naches Height. Deze twaalfde AVA in de staat ligt op een vulkanisch plateau ten westen van Yakima. Er zijn daar momenteel welgeteld twee telers actief. 

Het Californische Sonoma kreeg als veertiende AVA Pine Mountain-Cloverdale Peak, gesitueerd in het noordwesten van Sonoma County en deels in Mendocino County. Bekende producenten hebben hier al wijngaarden, terwijl er in de toekomst nog meer bij zullen komen. Toch gaat het alles bij elkaar om minder dan 100 hectare aanplant. Van een andere orde is dan de uitbreiding van de al bestaande AVA Russian River Valley met zo´n 6.500 hectare. Pikant detail: het is al voor de derde keer dat de Russian River AVA is opgerekt.

De Napa Valley heeft er als AVA nummer 16 Coombsville bijgekregen, dat een kleine 4500 hectare meet. Deze AVA bevindt zich ten westen van Napa en is al langere tijd in trek bij telers. Ook zijn er ongeveer twintig producenten. Coombsville ligt in een relatief koel en beschut deel van de Napa Valley en grenst aan bekende AVA´s als Oak Knoll District en Los Carneros.

 

Zuid-Afrika - Oogst 2012 wat groter dan 2011

Naar verwachting zal Zuid-Afrika dit jaar wat meer oogsten dan afgelopen jaar. Gerekend wordt op ongeveer 1,35 miljoen ton druiven, bijna 4% meer dan in 2011, maar nog altijd ruim 5% onder het record van 2008. Vrijwel alle gebieden zitten dankzij gunstige groeiomstandigheden tijdens de vegetatiecyclus en de afwezigheid van ziektes dik in de plus. De enige uitzondering op de regel is uitgerekend het zo belangrijke Stellenbosch. 

In commercieel opzicht heeft Zuid-Afrika een moeilijk jaar achter de rug, zeker wat betreft export. Het afgelopen jaar liep die met 7,2% terug. Tegelijkertijd steeg de verkoop van bulkwijn met 12%, maar daalde die van gebottelde wijn met bijna 20%. Mede daardoor was de voorraad op 31 december 2011 opgelopen tot 4,3 miljoen hectoliter tegen 4,06 een jaar eerder