Wijnfavorieten.be

Nieuwsbericht

« Terug

Oogstjaar 2012 in Europa

Bij de start van het nieuwe jaar, bezorgen wij u met plezier een bondig overzicht van het wijnjaar 2012 in Europa: wat mogen we verwachten ?

 

Europa - Oogstjaar 2012

Het wijnjaar 2012 in Europa zal niet de boeken ingaan als ‘groot’. Dat geldt zowel voor de kwantiteit als de kwaliteit ervan. Het is in veel gevallen een ‘jaar van de wijnmaker’ en meer nog ‘een jaar van extreem grillig weer’. Coulure en ziektes zorgden voor een forse reductie van de opbrengst, het vroor en hagelde, in de maanden mei, juni en soms ook juli kwam in Atlantisch beïnvloede gebieden de regen met bakken tegelijk naar beneden, terwijl het mediterrane zuiden zuchtte onder droogte. Warmtestress in augustus zorgde in beide zones nogal eens voor een verstoring van de rijping. Als gevolg daarvan is de oogst binnen de landen van de EU met een volume van rond 148 miljoen hectoliter de kleinste sinds 1986. Normaliter schommelt dat rond 170 miljoen. Afgaande op eerste impressies varieert de kwaliteit van voldoende tot verrassend goed – verrassend gelet op de treurigheid in juni –, maar is zelden uitzonderlijk.

 

Frankrijk

moest opbrengstprognoses dit jaar herhaaldelijk naar beneden bijstellen. Het is met 20 procent minder opbrengst dan in 2011 en de kleinste oogst sinds 1991 een van de ‘verliezers’ in 2012. Er werd amper 40 miljoen hectoliter geoogst. Het begon met een povere vruchtzetting. En daarbij bleef het niet. Het koele voorjaar ging in sommige gebieden gepaard met nachtvorst, terwijl het later in het seizoen ook nogal eens hagelde, veelvuldig regende en zware druk van ziekten ontstond. De hittegolf in augustus was vaak net wat te veel van het goede, terwijl het later juist weer gevaarlijk veel ging regenen. Wat je noemt zeer uitdagende omstandigheden die én veel waakzaamheid en werk in de wijngaard vergden én de nodige wijsheid bij het bepalen van het juiste moment van plukken.

Champagne is dusdanig geplaagd door vorst en hagel dat de kwantiteit gering is en de kwaliteit niet bijzonder. Het aantal vintagewijnen zal daarom beperkt blijven.

Alsace heeft het ondanks het grillige weer over het algemeen behoorlijk goed gedaan, zowel in opbrengst als kwaliteit. Een serieus probleem is daar alleen wel dat er problemen waren met de rijpheid van de zo gezichtsbepalende riesling.

Aan de Loire veel minder opbrengst, o.a. door slechte vruchtvorming en weerproblemen in de Muscadet. Vroeg geplukte witte rassen lijken er in het voordeel ten opzicht van later rijpende blauwe.

De wijnboeren in de Bourgogne zijn wel wat gewend, maar in 2012 kregen ze zo ongeveer alle denkbare plagen over zich heen. Hagel richtte in de Côte de Beaune extra zware schade aan. Een en ander heeft geresulteerd in de kleinste oogst sinds decennia. Chablis oogstte bijvoorbeeld 40 procent minder dan normaal. Dat de Bourguignons toch noch redelijke wijnen hebben gemaakt, is eigenlijk een wondertje.

In 2012 een Primeur te maken in de Beaujolais was ook een hele opgave, want de pluk was een van de laatste sinds mensenheugenis. Evenals de Bourgogne is de streek geplaagd door slecht weer en een akelig kleine opbrengst.

Bordeaux plukte laat, d.w.z. pas in de eerste helft van oktober, en is dit jaar opvallend terughoudend met jubelgeluiden. 2012 is er een ‘jaar van de wijnmaker’. De merlot haalde bij een kleine opbrengst flink wat alcohol, terwijl de later rijpende cabernet in dat opzicht eerder aan de bescheiden kant bleef. Een jaar voor economisch sterke bedrijven die zich strenge selecties kunnen permitteren, want de verschillen in rijpheid binnen de trossen waren groot. Droog wit lijkt goed geslaagd, liquoreux matig. Met de botrytis wilde het niet vlotten en bovendien was sprake van een zeer ongelijkmatige rijping. Ook zorgde hitte in augustus voor indroging aan de stok.

Languedoc en Roussillon hadden last van droogte en een kleine maar ‘correcte’ tot soms gewoon goede oogst.

We eindigen helemaal in majeur met de Rhône. De kwaliteit lijkt daar zo goed te zijn uitgevallen dat nu al vergelijkingen gemaakt worden met een groot jaar als 2007!

 

Italië

kreeg af te rekenen met de droogste zomer in dertig jaar en een hittegolf, vooral het midden en zuiden van het land. De gevolgen daarvan zijn uiteindelijk ietsje minder desastreus uitgevallen dan eerst werd gevreesd. Er werd zelfs even gedacht dat het land niet eens meer de 40 miljoen hectoliter zou halen. Dat lijkt wel te zijn gelukt, ondanks de kleinste oogst sinds 1950. 2012 is daarmee in lijn met 2007, 2008, 2009 en 2011. Het land van de ooit schijnbaar eeuwige overproductie is daardoor veranderd in een land dat tekorten begint te voelen. En dat dankzij die lage opbrengsten steeds rijper fruit produceert. Dat zou in een jaar als 2012 vooral wijnen op basisniveau uit gebieden met gematigde condities ten goede moeten komen. Bij klassiek rood uit Piemonte en Toscane is het bij zo veel concentratie wel zaak om de tannines binnen de perken te houden.

 

Spanje

had evenals Italië in 2012 te kampen met droogte en dan ook nog eens in combinatie met extreem hoge zomertemperaturen. Het effect daarvan laat zich raden. O.a. La Mancha en Rueda zijn ernstig getroffen. In Rioja moest bij wijze van uitzondering irrigatie worden toegepast om het opbrengstverlies nog enigszins te beperken, maar de kwaliteit lijkt hier erg goed. Hoewel er verder nog weinig concreets te melden valt over de kwaliteit in afzonderlijke gebieden, zou die in principe goed moeten zijn, omdat de kleine opbrengst samenging met concentratie.

 

Portugal

vormt in 2012 enigszins een uitzondering op de regel van minder opbrengst. Met een kleine 5,9 miljoen hectoliter presteert het gemiddeld beter dan in 2011, zij het met mitsen en maren. In de plus zaten de gebieden rond Lissabon, in de min Minho (Vinho Verde) en Beiras, met Alentejo op een min of meer normaal niveau. De Douro kende een jaar dat er volgens de portfamilie Symington niet een was voor boekhouders. Het gebied had in het begin van het jaar te maken met extreme droogte en in juli met hagel. Al te grote zomerhitte bleef gelukkig uit, zodat de druiven niet verschrompelden. Vlak voor de pluk viel er nog flink wat regen, zonder nare gevolgen. De opbrengst was beter dan in 2011 maar bleef wel onder het vijfjarig gemiddelde. De kwaliteit lijkt goed.

 

Oostenrijk

is een geval apart. Hier is de opbrengst dramatisch veel kleiner dan normaal met maar 2,1 miljoen hectoliter in plaats van de gebruikelijk 2,5 miljoen. Grote boosdoener was hier de zware nachtvorst op 18 mei. Vooral Niederösterreich heeft daar zwaar onder te lijden gehad, met voorop grüner veltliner. De droge en niet te warme zomer was dan weer gunstig voor de rijping, een enkele hagelbui daargelaten. Het fruit was zodoende gezond, maar wel met lage zuren. Zo laag soms dat aanzuren was toegestaan. Grote winnaar in 2012 lijkt Burgenland te zijn, waar gewoon alles klopte.