Zuid-Portugal
In 2023 zijn we terug naar Zuid-Portugal getrokken, met een groep van 13.
Terug omdat we dit jaar behoudens de Setùbal regio, ook de Alentejo terug bezocht hebben. De regio die ons al in 2010 enorm gepassioneerd had.
Voorafgaand aan de echte wijnontdekking hebben we toch nog een dagje Lissabon ingelast, een stad die altijd kan charmeren.
Lissabon
De meeste onder ons hadden Lissabon al eens bezocht, gelukkig want deze stad in één dag ontdekken is een hele uitdaging.
In de ochtend hadden we een gegidste rondleiding voorzien langs de hoogtepunten van deze stad. De namiddag stond in het teken ‘voor elk wat wils’, m.a.w. het bezoeken van de typische winkeltjes, andere een museum, een terrasje, … Rond 16u zijn we dan de Taag opgegaan om zo een andere kijk op deze stad te verkrijgen – het zicht vanop het water. En ja hoor, onze eerste wijntasting, vergezeld van de prachtige beelden van de stad, de Taag en de ondergaande zon.
s’ Avonds zijn we dan een typische Cataplana gaan eten.
Setùbal
Na onze Lissabon dag, zijn we met de auto’s doorgestoken naar het Zuiden, het schiereiland Arrábida. Op dit verbazingwekkende schiereiland ligt een wijngebied dat een lange geschiedenis heeft en belangrijk is voor Portugal. Een gebied dat de laatste tijd steeds meer aanzien heeft gekregen. Het toeristische belang van de plaats wordt aangevuld door het belang van de wijn, met veel mensen die aan wijntoerisme doen in de regio.
De wijnstreek Setúbal heeft een rijke geschiedenis. Het is ook ongelooflijk divers met meer dan 60 druivenrassen die hier verbouwd worden. De wijnbouw in deze regio staat tegenwoordig bekend om het maken van zeer goede en prestigieuze wijnen en het winnen van meerdere internationale competities. De wijngaarden beslaan in totaal een oppervlakte van ongeveer 8000 hectare.
Als er één is die je moet proberen, dan is het wel de beroemde dessertwijn, vaak vernoemd naar de regio zelf, die wordt gemaakt met de lokale Moscatel de Setúbal (muskaatwijn). Omdat het een versterkte wijn is, zoals bijvoorbeeld portwijn, heeft het een aantal overeenkomsten. In tegenstelling tot port wordt de Moscatel de Setúbal echter op hout gerijpt tot hij wordt gebotteld. Hij wordt meestal geblend uit verschillende jaargangen. De wijn rijpt tot 50 jaar, soms meer, en is echt van wereldklasse met intense smaken van sinaasappelbloesem, honing en gedroogd fruit met een grote complexiteit. De wijn is meestal op zijn frist en fruitigst, met meer uitgesproken abrikozentonen, als hij ongeveer 5 tot 6 jaar oud is. Hoe ouder ze zijn, hoe donkerder ze worden, met meer aroma’s en smaken van rozijnen, karamel en noten.
Wij bezochten volgende wijndomeinen: Catralvos en Bacalhõa. Deze laatst stond al gepland in 2010, maar was ons toen niet gelukt. Het moest er nu wel van komen, want dit is een bijzonder verhaal, met een prachtig Castelo en sublieme wijnen. Wij bezochten zowel de kelders als het prachtige Castelo waar we hun wijnen konden degusteren met zicht op de prachtige tuin. Nadien zijn we doorgereden naar Setùbal.
s’ Morgens bezochten we de Livramento markt, een traditionele stadsmarkt. De markt is gevestigd in een art-decogebouw uit 1930 en de binnenmuren zijn versierd met meer dan 5.000 tegels waarop scènes uit het dagelijks leven zijn afgebeeld. Op deze levendige markt kun je verse zeevruchten, groenten, fruit, gebak en plaatselijk handwerk kopen, of je kunt gewoon de plaatselijke bevolking observeren terwijl ze hun dagelijkse inkopen doen.
Nadien trokken we verder richting Palmela, de tweede DOC regio op dit schiereiland. Hier bezochten Camolas en trokken we nadien voor een wandeling wandeling door het mooie Fernão Pó natuurgebied ten Oosten van Pamela. Aansluiten hebben we gepicknict met een degustatie van de wijnen van Palhoca.
De dag en ook ons bezoek aan Setùbal, werd afgesloten met een bezoek aan Ermelinda Freitas, een van de grootste wijndomeinen van Setùbal. Daar hebben we kennisgemaakt met hun rijke geschiedenis geleid door de vrouwen, en hebben we heerlijke wijntjes en natuurlijk ook hun Moscatel kunnen proeven.
Na deze degustatie zijn we doorgestoken naar het Oosten, het prachtige dorpje Monsaraz, we verbleven daar in een Farmhouse net buiten het dorp met het zicht op het stadje. Even rust ingelast.
Alentejo
De Alentejo regio hebben we, zoals vermeld al in 2010 bezocht, maar deze prachtige streek gekenmerkt door de mooie natuur, de kurkeiken, de glooiende wijngaarden biedt zeker voldoende troeven om terug te keren, niet in het minst om de heerlijke wijnen te degusteren. In deze streek is het heet (jaarlijks een 3000 zonuren) en droog (zo’n 23 inch regen per jaar), wat voor de wijnbouwers noodzaakt om op een duurzame wijze om te gaan met hun druiven- respectievelijk wijnproductie. Dit is een topprioriteit. In 2015 werd het duurzaamheidsprogramma wijnen van Alentjeo (WASP) opgestart om “de kosten te verlagen en de economische levensvatbaarheid te verhogen door middel van een proactieve benadering van de druk op het milieu en sociale overwegingen”. Dit programma is gestart met 96 lede en vanaf 2022 telt deze meer dan 600 leden, 1800 wijnboeren. In tussentijd is dit ook model geworden voor andere regio’s over de hele wereld. We bezochten terug het bekende domein Esporão, dat ondertussen volledig is overgeschakeld naar Bio wijnen. Esporão is één van de startende leden.
De Alentjeo bevat 8 rubregio’s, wij bezochten Reguengos ( Esporão en José Maria de Fonseca) en Redondo – meer bepaald hebben wij er deel gnomen aan het Redondo Wine Land, het plaatselijke festival waarop de verschillende wijndomeinen hun wijnen presenteerden, Een mooie gelegenheid om op redelijk korte termijn kennis te maken met het aanbod van diverse wijndomeinen.
Wij hebben dit event ook afgesloten met de ondergaande zon en een leuk muzikaal duo dat de Portugese liederen speciaal opdroeg aan die Belgische groep wijnliefhebbers.
Het was al laat als we in Evora zijn toegekomen. Na een goede welverdiende nachtrust hebben we op zondag dit mooie stadje bezocht alvorens terug te keren naar Lissabon voor onze vlucht naar België.
Zuid-Portugal, het kon ons allen zeker bekoren.